Retentiedaken zijn een duurzame oplossing voor waterbeheer, zeker als het een groter gebouw betreft. Wij helpen u bij het aanleggen van retentiedaken. Met de aanleg van een retentiedak krijgt u een effectieve manier om regenwater tijdelijk op te slaan en gecontroleerd af te voeren. Eigenlijk kunnen grootschalige bouwprojecten niet zonder deze constructie. De gereguleerde afvoer van water voorkomt bijvoorbeeld overbelasting van het riool bij stortbuien.

Met onze kennis en kunde dragen wij bij aan de waterbestendigheid van gebouwen en duurzame oplossingen voor waterbeheer. Lees meer over retentie daken en hoe we een positieve bijdrage kunnen leveren aan uw bouwprojecten.

Wat is een retentiedak?

Retentiedaken kenmerken zich door een speciaal ontwerp dat regenwater tijdelijk vasthoudt en vertraagd weer afvoert. Bij reguliere daken stroomt het water direct naar de afvoer en bij retentiedaken blijft dat water dus tijdelijk op het dak liggen.

Hiermee kunnen we piekbelasting van het riool voorkomen en dus ook de kans op overstromingen minimaliseren. Met klimaatverandering in volle gang en het oog op de toekomst en duurzame wateroplossingen, spelen retentiedaken een steeds grotere en belangrijkere rol.

De voordelen van een retentiedak

  • Waterberging en afvoer-vertraging 
  • Het voorkomt piekbelasting op het riool
  • Minder kosten voor waterbeheer
  • Het is een oplossing die bijdraagt aan duurzaamheidsnormen
  • Lange levensduur

Het ontwerp van een retentiedak

Omdat het vasthouden van water ook gewicht en druk op de constructie met zich meebrengt, moet zo’n dak goed ontworpen en gebouwd worden. 

Een goed ontworpen retentiedak bestaat uit verschillende lagen en componenten die samenwerken om water op te vangen. 

De draagconstructie

Deze is van cruciaal belang omdat er dus veel gewicht op het dak komt te liggen. Bij grote kantoorgebouwen of industriële panden, kan een retentiedak soms wel duizenden liters water vasthouden.

De waterberging laag

Dit is de laag waarin we het water daadwerkelijk vasthouden. De laag bestaat op zijn beurt weer uit drainagematten, die ruimte creëren om het water vast te houden. De matten voeren overtollig water langzaam weer af. 

In sommige gevallen maken we gebruik van reservoirs zoals kratten of trays (draagbladen). Zo’n systeem kan grote hoeveelheden water opvangen zonder dat de constructie te zwaar belast wordt.

De drainage (afvoer vertraging)

In de meeste gevallen gebeurt dit via retentie vertragers, dat zijn kleppen of smalle doorvoeren waardoor het water gecalculeerd weg kan stromen. Op deze manier houden we in de hand hoeveel water er maximaal weg mag stromen binnen een bepaald tijdsbestek. 

Overloop en veiligheidssystemen zorgen ook voor een veilige afvoer van het water zonder schade aan het gebouw of de dakconstructie te veroorzaken.

Waterdichte dakbedekking

De laag onder de waterbuffering laag moet volledig waterdicht zijn. Bitumen kan hierbij uitkomst bieden, maar er zijn meerdere dakbedekkingstypes die hierbij kunnen helpen. Het is belangrijk dat u een dakbedekking materiaal kiest dat tegen stilstaand water kan omdat er continu druk op staat. Vanzelfsprekend moeten retentiedaken het gewicht van de vele liters water kunnen dragen en het mag niet lekken.

Daarnaast is het goed om voordat het retentiepakket, maar nadat het dak gemaakt is, de waterdichtheid te controleren door het dak onder water te zetten. Deze testmethode geeft aan of het dak ook echt helemaal waterdicht is.

Beplanting

Beplanting zit niet standaard in het ontwerp van een retentiedak, maar een combinatie met een groendaken kan ook bijdragen aan het ontwerp. Een groendak kan namelijk ook water opnemen en verdampen. Zo staat er minder druk op de waterbuffersystemen en het helpt voor de isolatie. 

Het is belangrijk om ook monitorsystemen te verwerken in het ontwerp zodat de waterafvoer en de capaciteit hiervan voortdurend gecontroleerd wordt. 

De toepassing

De toepassing van retentie daken zie je voornamelijk bij grote gebouwen en grootschalige bouwprojecten. Een groot kantoorgebouw kan op deze manier verantwoord omgaan met de belasting van het rioolstelsel en het water goed beheren. 

Winkelcentra kunnen ervoor zorgen dat klanten nooit last ervaren van de regenval zodat zij onverstoord verder kunnen shoppen. 

In het geval van appartementencomplexen lopen de bewoners minder risico op overstromingen en lekkages. 

Industriehallen verminderen de impact van regenwater op waterwegen en industriële installaties.

Kiezen voor GR8 Roofs

Bij GR8ROOFS hebben we ruime ervaring in het installeren van allerlei soorten daken voor grote en ingewikkelde onze projecten.

Van het maken van de berekeningen tot het tijdig en betrouwbaar leveren en installeren van de hoogwaardige materialen, u kunt alles aan ons toevertrouwen. Wij maken geen onderscheid tussen commerciële panden of industriële gebouwen. 

Wij begeleiden u van ontwerp tot voorbereiding, installatie en onderhoud.

We doen dit uiteraard via onze GR8 Eight formule die bestaat uit acht stappen, verdeeld over drie fases

  1. Een goed begin (fase advies)
  2. Duurzaamheid (fase advies)
  3. Werkgebied (fase regisseren)
  4. Partnership (fase regisseren)
  5. Probleemoplossend (fase regisseren)
  6. Betrouwbaarheid (fase waterdicht)
  7. Certificeringen (fase waterdicht)
  8. Verzekering en nazorg (fase waterdicht)

 

Met een retentiedak van GR8Roofs bent u verzekerd van een veilige en duurzame oplossing voor elk grootschalig bouwproject. Het biedt vele voordelen voor de directe omgeving en vermindert de impact op het milieu.

Als aanvullende info, behandelen we hier nog enkele veelgestelde vragen.

Hoeveel water kan een retentiedak opslaan?

Een retentiedak kan, afhankelijk van de constructie en het gebruikte materiaal, gemiddeld zo’n 20L tot 50L water per vierkante meter opslaan. Dit varieert natuurlijk van het type dak, de opbouw en de geïnstalleerde waterbeheer opties.

Kun je overal een retentiedak installeren?

Niet elke constructie, of elk dak, is geschikt om grote hoeveelheden water op te slaan. De draagkracht is hierbij van belang. Het extra gewicht moet geen probleem zijn en het dak heeft idealiter ook ruimte voor beplanting. Met name bij oude gebouwen kunnen aanpassingen in de draagstructuur mogelijk zijn. Wat hierbij nog meer een rol speelt, is de dakhelling. Bij meer dan 15 graden helling, wordt de installatie complexer.

Wat is het verschil tussen een groendak en een retentiedak?

Groendaken kunnen bijdragen aan het vasthouden van water, maar het zijn geen retentiedaken. Groendaken zijn vooral gericht op vergroening, isolatie en biodiversiteit in een bebouwde omgeving. De begroeiing is vaak met planten zoals sedum.

Retentiedaken zijn specifiek ontworpen om grote hoeveelheden water op te slaan en gecontroleerd af te voeren. Een retentiedak kan groen bevatten, maar dat is niet noodzakelijk. De constructie is hierbij vele malen belangrijker.

Wat zijn de kosten van een retentiedak?

De kosten voor een retentiedak lopen uiteen, gebaseerd op een aantal variabelen. Denk hierbij aan de  grootte, de omstandigheden, de gebruikte materialen etc. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €75 en €150 euro per vierkante meter, exclusief installatie. Als het er complex wordt, en uitgebreid met beplanting of zeer technische water management systemen, dan kunnen deze kosten nog hoger uitvallen.

Wat zijn retentiekratten?

Retentiekratten zijn speciale kunststof kratten die we op de daken plaatsen zodat we het water kunnen opvangen en vasthouden. De structuur van deze kratten zorgt ervoor dat water opgevangen kan worden en vervolgens langzaam afgevoerd. Een retentiebox is een gesloten container met een grotere capaciteit. Ze zijn minder flexibel qua opstelling en uitbreiding, maar in sommige gevallen gewenst.

Wat is een blauw dak?

Een blauw dak is een dak dat voornamelijk is ontworpen voor waterretentie, zonder beplanting. Het is specifiek gericht op waterbeheer en kan grotere hoeveelheden water opslaan en gecontroleerd afvoeren. Deze daken zijn uitgerust met systemen die variabelen zoals regenval en tijd instellen om het waterbeheer te optimaliseren.

Benieuwd of twijfels over de levensduur van uw dak? Wij voeren graag een dakinspectie uit om de maximale levensduur te garanderen of om lekkage te voorkomen. Via onderstaand contactformulier plannen we graag een dakinspectie, op een moment dat u goed schikt.