Op deze pagina leggen we uit wat mortel is, hoe isolerende dakmortel zich onderscheid van reguliere mortel en hoe het kan helpen bij onze projecten.

Wat is dakmortel?

Mortel, ook wel specie genoemd, is vrijwel altijd aanwezig op de bouwplaats. Vergelijkbaar met lijm, verbindt het delen van een gebouwde structuur zoals bakstenen of betonblokken. Het is een goed middel om stenen aan elkaar te hechten. Je kunt dus metselen, betegelen, voegen en stukadoren met mortel. Isolerende dakmortel is specifiek voor dakdekkers handig.

Wat is isolerende dakmortel?

Isolerende dakmortel is een soort mortel die we met name gebruiken voor dakrenovatie en –onderhoud. Zoals de naam doet vermoeden, is het een mortel die kan helpen om gebouwen en daken beter te isoleren doordat het minder warmte doorlaat. Dit komt door de unieke samenstelling van deze mortel. 

Waar is mortel van gemaakt?

Mortel is doorgaans samengesteld uit bindmiddel, toeslagmateriaal en water. Het bindmiddel is gewoonlijk cement, kalk, of een combinatie daarvan.

Het bindmiddel zorgt met name voor de uitharding en de sterkte. Het toeslagmateriaal, waar doorgaans zand voor gebruikt wordt, zorgt voor opvulling en consistentie. Het water is nodig omdat je het geheel zonder water niet kunt mengen en gebruiken. 

Welke soorten mortels zijn er?

  • Cementmortel

De meest voorkomende en gebruikte vorm van mortel is cementmortel. Het is betrouwbaar vanwege de sterkte en duurzaamheid. Het mengsel is cement met zand en water. 

  • Kalkmortel

Deze vorm van mortel is flexibeler en ademt beter. Het nadeel is dat kalkmortel minder sterk is. 

  • Gemengde mortel

Een combinatie van zowel cementmortel als kalkmortel. Je kunt spelen met de verhouding om zo tot een op maat gemaakte mortel te komen. 

  • Speciale mortel

Dan zijn er nog speciale mortels zoals isolerende dakmortel of sneldrogende mortel.

Voordelen van isolerende dakmortel

We gebruiken isolerende dakmortel omdat het vele voordelen biedt voor dakrenovatie en onderhoud. Dit verbindingsmiddel draagt met zijn unieke samenstelling bij aan de energie-efficiëntie van gebouwen. De belangrijkste voordelen van isolerende dakmortel zijn:

Verbeterde isolatie

Met een zeer lage thermische geleidbaarheid zorgt dit materiaal er mede voor dat de warmte vastgehouden wordt of de kou buiten blijft. Dit komt de isolatiewaarde en energie-efficiëntie ten goede. 

Waterdichting

Naast de beschermende isolerende laag voor warmte en kou, heeft isolerende dakmortel ook nog eigenschappen die beter beschermen tegen het doordringen van vocht zoals bijvoorbeeld regenwater. De kans op schade door vochtophoping en dergelijke wordt hiermee kleiner.

Duurzaamheid

Kenmerkend voor isolerende dakmortel is de duurzaamheid. De kans op scheuren is kleiner en het materiaal is goed bestand tegen de weersomstandigheden. Op die manier blijft het dak duurzaam en is onderhoud minder frequent nodig.

De toepassingen van isolerende dakmortel

Vanzelfsprekend wordt dit materiaal veel ingezet in de bouwsector. Nog specifieker voor:

Dakisolatie

Bij schuine daken, platte daken en andere dakconstructies. Tussen de dakbedekking komen lagen isolerende dakmortel om de isolatie te verbeteren.

Dakreparatie en -onderhoud

Los van het initiële gebruik bij de constructie, kan het materiaal ook worden ingezet voor reparaties en onderhoud. Het is een zeer effectieve oplossing voor het dichten van scheuren of andere beschadigingen. De constructie behoudt hiermee zijn structurele integriteit en blijft goed beschermd.

Woningrenovaties

Ook bij de renovatie van hele woningen wordt vaak isolerende dakmortel gebruikt om de omstandigheden te verbeteren. 

Commerciële bouwprojecten

Grootschalige commerciële bouwprojecten zijn geen uitzondering voor het gebruik. Denk hierbij aan kantoren, winkelcentra of bedrijfspanden. 

Benieuwd of twijfels over de levensduur van uw dak? Wij voeren graag een dakinspectie uit om de maximale levensduur te garanderen of om lekkage te voorkomen. Via onderstaand contactformulier plannen we graag een dakinspectie, op een moment dat u goed schikt.