Op deze pagina vind je onderwerpen gerelateerd aan dakonderhoud. Het is een overzicht van punten om rekening mee te houden als je dit overweegt of gaat plegen.

Dakonderhoud is van een onmiskenbaar belang. Als je te lang wacht, dan zijn de gevolgen soms nog nauwelijks te overzien en lopen de kosten hoog op.

Waarom dakonderhoud voor bedrijven belangrijk is

Het nalaten van het plegen van onderhoud aan daken en dakconstructies is niet risicovrij. Los van de vastgoedwaarde die kan dalen, kan het ook grote schade aanrichten, bijvoorbeeld aan voorraden in een magazijn of kostbare machines en materialen. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk een daklekkage. Met dakonderhoud kun je een hoop narigheid voorkomen. We signaleren namelijk ook problemen die kunnen ontstaan in de toekomst. 

Het afsluiten van een onderhoudscontract bij GR8 roofs zorgt ervoor dat je dak ieder jaar (of zelfs vaker mocht dit gewenst zijn) gecontroleerd wordt op gebreken en grondig schoon gehouden wordt. Het zorgt ervoor dat daklekkages al in een vroeg stadium ontdekt worden en zelfs voorkomen.

Dakinspectie

Dakinspectie is de werkwijze waarmee wij bepalen welke onderhoudswerkzaamheden nodig zijn. Daarom kun je bij ons een dakscan aanvragen zodat wij de dakinspectie bij je uit komen voeren. 

Wij controleren dan alle relevante punten zoals barsten en scheuren, maar ook afvoersystemen, ventilatiesystemen en de isolatie. Wij kennen de veelvoorkomende problemen als geen ander en weten hoe deze te voorkomen. We controleren sowieso op basis van de NEN 2767 norm. We zullen nu iets dieper ingaan op de potentiële problemen die ontstaan zonder dakonderhoud.

Problemen die ontstaan zonder dakonderhoud

Zowel voor bedrijven als voor vastgoedbeheerders kunnen de problemen erg omvangrijk zijn. Je kunt denken aan de volgende problemen. 

Schade en slijtage

Een dak kan op allerlei manieren schade oplopen. Denk aan verschillende  weersomstandigheden, maar ook simpelweg slijtage. De meeste daken zijn niet vrijgesteld van slijtage door ouderdom. Op den duur doe je er dus goed aan om dakonderhoud in te plannen of in ieder geval eens naar professioneel advies te luisteren.

Er zijn natuurlijk variabelen die zorgen dat daken sneller slijten of niet. Zo kun je denken aan veel activiteit met mensen en apparatuur op het dak. Misschien stoot het bedrijf veel chemicaliën uit waardoor de dakconstructie sneller slijt. 

Afvoersystemen raken verstopt

Stel jezelf eens de vraag wie er bij jullie bedrijfspand regelmatig de afvoersystemen en dakgoten controleert. Takken, bladeren en allerlei soorten vuil kunnen zich ophopen en zorgen voor verstopping. Water gaat zich daardoor ook ophopen, wat leidt tot schade. 

Groei van mos en algen

Mossen en algen hebben niet veel nodig om te groeien. Eigenlijk zijn vochtige plekken al genoeg. Als er overmatige groei van mossen en algen plaatsvindt op een dak, dan kan dat ook tot schade leiden.

Verminderde structurele integriteit

Grote en commerciële gebouwen hebben doorgaans ook een complexere dakconstructie. Er zijn meer doorvoeren, verbindingen etc. Afhankelijk van de structuur en de materialen, kunnen hier ook problemen ontstaan door bijvoorbeeld gebruik, of misbruik, van dakshingles. Er kan zo, onder meer door water, een probleem ontstaan met de structurele integriteit van het gebouw. De structurele belasting zal echter niet snel verminderen waardoor problemen kunnen ontstaan. 

Verminderde isolatie

Door de dakconstructie verliest een ruimte vaak haar warmte, die stijgt immers op. Isolatie is hierbij dus erg belangrijk. Als je geen onderhoud pleegt, dan kun je te maken krijgen met verminderde isolatie. Temperaturen zijn lastiger op peil te houden en de kosten voor energieconsumptie zullen stijgen. 

Onveilige situaties

Indien personeel en bezoekers toegang hebben tot het dak, moet dit natuurlijk wel te allen tijde veilig en betrouwbaar blijven. Als je geen dak onderhoud uit laat voeren, heb je geen inzicht in de structurele integriteit van het dak.  

Niet voldoen aan voorschriften

Natuurlijk is er ook regelgeving omtrent commerciële gebouwen. Je moet voldoen aan voorschriften en inspecties doorkomen. Bij het ontbreken van dakonderhoud, loop je het risico om hier niet meer aan te voldoen waarmee je nog grotere problemen op de hals haalt. 

Een ijsophoping

Alhoewel dit niet zeer plausibel is in het Nederlandse klimaat, kan ijsophoping ook nog voor problemen zorgen in de dakconstructie, vergelijkbaar met waterophoping.

Verschillende daken en het bijbehorende onderhoud

Omdat er verschillende daken zijn, is er geen eenzijdige aanpak. Elk daktype kent zijn eigen aanpak voor onderhoud en reparatie. We bespreken enkele veelvoorkomende voorbeelden.

Plat dak onderhoud

Belangrijke aandachtspunten specifiek voor het onderhoud van een plat dak zijn: regelmatige controle van waterophoping en het afvoersysteem, inspectie op schade aan de dakbedekking zoals scheuren en blaren, het onderhouden van dakbedekkingssystemen zoals EPDM en controle op algen en mossen. 

Metalen dak onderhoud

Hierbij is het belangrijk om te controleren op roestvorming, corrosie en het krimpen of  uitzetten van metalen panelen door het weer. Verder is het zaak om regelmatig te reinigen om corrosie te voorkomen. Het controleren van naden en verbindingen en deze eventueel afdichten.

Groen dak onderhoud

Volgen jullie de laatste trends op het gebied van duurzaamheid? Misschien hebben jullie dan ook een groen dak. De bovenste laag van het dak bestaat hierbij uit strategisch geplaatste begroeiing van planten. Die vegetatie moet je natuurlijk onderhouden, snoeien en ontstaan onkruid dient verwijderd te worden. Het controleren van de drainage, irrigatie systemen en waterdichtingslaag onder de planten is ook erg belangrijk. Het laatste puntje specifiek voor dakonderhoud van een groendak is het controleren op schade door wortelgroei. 

Preventief dakonderhoud

Dakonderhoud is dus in veel gevallen preventief. Het is doorgaans geen plek waar je dagelijks voorbij loopt en actief aandacht aan besteedt. Wij kunnen een preventief onderhoudsplan opstellen en je volledig ontzorgen. Aanvullend, kan er een contract afgesloten worden zodat het dak altijd in orde is. Zoals eerder besproken kan dit zeer ingrijpende gebeurtenissen voorkomen.

Investeren in dakonderhoud

Een onderhoudscontract is een extra kostenpost, maar de investering is het waard. Je koopt niet alleen rust, maar ook veiligheid en zekerheid. Afhankelijk van de situatie en de verzekering kan de schade enorm oplopen. Door te investeren in dakonderhoud kun je dit voorkomen. Daarnaast zorgt een dakonderhoud er ook voor dat een renovatie van een dak later hoeft plaats te vinden, uiteindelijk houd je door een onderhoudscontract dus geld over.

Benieuwd of twijfels over de levensduur van uw dak? Wij voeren graag een dakinspectie uit om de maximale levensduur te garanderen of om lekkage te voorkomen. Via onderstaand contactformulier plannen we graag een dakinspectie, op een moment dat u goed schikt.