C-EPS is een afkorting van ‘Composite Expanded Polystyrene’ en in het Nederlands is dat cementgebonden en geëxpandeerd polystyreen mortel. In Nederland noemen we dit ook wel isolerende dakmortel, met bekende productnamen zoals Betopor of Isomix.

We smeren C-eps op daken en omdat het product redelijk vloeibaar is, is het mogelijk om eenvoudig op ieder dak afschot te creëren. Bijkomend voordeel hierbij is de isolerende werking.

Eigenschappen C-EPS

C-EPS is een licht materiaal, wat het gemakkelijk maakt om mee te werken. Daarnaast isoleert het materiaal erg goed. Het is waterbestendig, absorbeert dus geen water, en ook bestand tegen rotten en schimmel. Dit maakt het een erg duurzaam materiaal om mee te werken. Doordat het kostenefficiënt is en ook nog op maat gemaakt en gesmeerd kan worden, is het een veelzijdig en veelgebruikt materiaal in de sector.
Na uitharding van c-eps is het product drukvast en vervormt het materiaal niet meer. Hierdoor kan er op de isolerende mortel een dakbedekking naar keuze worden aangebracht.

Toepassingen C-EPS

Het product c-eps wordt op de bouwplaats gemixt in grote vrachtwagens en naar het dak getransporteerd. Doordat het product redelijk vloeibaar is, is de c-eps uitermate geschikt om afschot te smeren naar de verschillende hemelwaterafvoeren. Het grote voordeel is dat de architect een enorme vrijheid heeft tijdens het ontwerpen. Mocht de isolerende factor bij het dak ook nog van belang zijn, dan worden er dikte platen EPS in de c-eps aangebracht zodat er ook een goed isolerend pakket ontstaat.

Daarnaast kan deze isolerende mortel, omdat het een grote stevige plaat wordt en dus heel sterk, ook gebruikt worden als vervanging van dakgrind. Door deze besparing van gewicht is het vaak mogelijk om op deze daken toch zonnepanelen te plaatsen. GR8 roofs heeft al vele daken voorzien van deze c-eps en kan gebouweigenaren dan ook goed informeren over de mogelijkheden.

Belang C-EPS

C-EPS biedt een duurzame en efficiënte manier om aan dakoplossingen te werken. Bij een groeiende vraag naar duurzame oplossingen speelt C-EPS dus een belangrijke rol. C-eps heeft een verwachtte levensduur van minimaal 30 jaar. De brandwerendheid is ook van belang op daken, het grote voordeel van c-eps is dat het een brandklasse a2 heeft.

Samenstelling C-EPS

Het zijn dus grote platen of blokken gemaakt van polystyreen schuim. Het is een mengsel van polystyreenkorrels, ook wel schuimkorrels, vermiculiet en toeslagstoffen. Toeslagstoffen zijn de overige stoffen die er nog aan toegevoegd worden. Polystyreenkorrels zijn de bekende witte korrels die je misschien wel eens gezien hebt. C-eps is ook belangrijk in de circulariteit van de daken, de isolerende mortel is namelijk geschikt voor recycling.

Benieuwd of twijfels over de levensduur van uw dak? Wij voeren graag een dakinspectie uit om de maximale levensduur te garanderen of om lekkage te voorkomen. Via onderstaand contactformulier plannen we graag een dakinspectie, op een moment dat u goed schikt.