Waarom circulair bouwen?
Het klimaat verandert en daar zijn we met z’n allen verantwoordelijk voor. Daarom werkt ook de bouwsector aan andere manieren van werken. We móeten onze impact op de natuur verminderen. Sinds enkele jaren besteden we daarom veel aandacht aan circulair bouwen: het creëren van een gesloten kringloop, waarbij grondstoffen en materialen worden hergebruikt en afval wordt geminimaliseerd.
We streven in Nederland naar een volledig circulaire bouweconomie in 2050.

Het circulaire platte dak
Er zijn veel mogelijkheden om het concept circulair bouwen op platte daken toe te passen. Hieronder vind je vijf impactvolle opties:

1. Ontwerp: een flexibel ontwerp zorgt ervoor dat een gebouw aan te passen is aan veranderende behoeften. Dat maakt renovatie en hergebruik gemakkelijker en het verlengt de levensduur van gebouwen.

2. Bouwen: door tijdens de uitvoering reststukken van materialen te scheiden en in te leveren, kunnen deze door de producenten hergebruikt worden.

3. Levensduur: hoogwaardige materialen, innovatieve technieken en regelmatig onderhoud verlengen de levensduur van platte daken.

4. Recyclen: gebruikte dakbedekking, isolatiematerialen en dampschermen recyclen zorgt ervoor dat er minder materiaal als afval uit de kringloop verdwijnt.

5. Hergebruik: door bij het ontwerp en de constructie vooruit te denken aan demontage en hergebruik, worden materialen bij einde levensduur efficiënter teruggenomen.

Circulaire dakproducten
Steeds meer dakproducten kunnen geheel of gedeeltelijk circulair gebruikt worden. Toplagen van de wapening kunnen al volledig gerecycled worden en bitumen voor zo’n 25 procent. Er worden grote stappen gezet in de ontwikkeling van nieuwe technieken, waardoor er in groeiende mate circulair gewerkt wordt.

Terugnamegarantie
Producenten kunnen een terugnamegarantie afgeven voor de dakproducten die ze leveren. Dat betekent dat materialen, die volgens de voorschriften zijn aangebracht en onderhouden, aan het einde van de levensduur door de producent teruggenomen worden. De geoogste materialen worden dan weer als grondstof opgenomen in de kringloop van dakproducten.

Meer weten?
Wil jij bijdragen aan circulair bouwen of wil je meer weten over de mogelijkheden van circulaire platte daken? Neem contact met ons op.
We vertellen je er graag meer over!

GR8 Roofs B.V.
085-760 32 88
info@gr8roofs.nl