Juf Nienke is een duurzaam nieuwbouwproject op het Centrumeiland in IJburg. Het houten woongebouw met een stoere en stedelijke uitstraling telt 61 huurwoningen voor met name bewoners uit het onderwijs, maar ook van de politie en uit de zorg. Het project hoopt daarmee een bijdrage te leveren aan het terugdringen van het lerarentekort in de stad.

Juf Nienke is genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2024: https://amsterdamwoont.nl/nieuwbouwprijs/2024/juf-nienke

Juf Nienke viel al eerder in de prijzen. Het project is genomineerd voor de Nationale Houtbouwprijs en heeft deze gewonnen.

Wij zijn er trots op dat wij meegebouwd hebben aan dit prachtige project!

Juf Nienke bestaat uit 61 prachtige huurappartementen en is een bijzonder gebouw dat uitnodigt tot onderzoeken, verblijven, ontmoeten, bewegen en uitwisselen. Robuust, dynamisch en nieuwsgierig. Juf Nienke is bovendien een circulair, modulair en natuur-inclusief gebouw. Het gebouw heeft een levendige en transparante plint, van voornamelijk glas en hout. Erboven komt een gevarieerd aanbod aan woningen van een compacte studio tot een ruime gezinswoning. Met de buitenruimtes aan de woningen, het ontmoetingsdek, de grote binnentuin en de transparante hoge plint ademt het gebouw op veel manieren licht, lucht en ruimte.

 

Door het tastbaar toepassen van duurzame materialen krijgt het gebouw als vanzelf zijn 21ste eeuwse stedelijk-stoere uitstraling. Aangezien de milieubelasting van materialen recht evenredig is met het gewicht, wordt het gebouw zo licht mogelijk geconstrueerd en uit hanteerbare geprefabriceerde elementen samengesteld. De materialen die er gebruikt worden bestaan uit een combinatie van hergebruikte materialen uit andere projecten, materialen met een lage dat de milieubelasting en zoveel mogelijk volledig hernieuwbare materialen, voornamelijk hout.